7 stycznia 2019

Jakie produkty spożywcze, które jesz na co dzień szkodzą cerze – cz. 2

Utrzymywanie zdrowej wagi to oczywisty powód, dla którego z uwagą kontrolujemy zawartość naszych lodówek. Jednak zdrowa, napięta i ładna cera również jest efektem przemyślanej diety. Sprawdź, czego nie jeść w nadmiarze, żeby nie szkodzić skórze.

Wysokoprzetworzona żywność
Po ludzku powiemy o niej: fastfood. Która z nas nie lubi raz na jakiś czas pozwolić sobie na popularne, szybkie dania? Oby tylko niezbyt często – wysoki poziom cukru, sztucznych dodatków i konserwantów rujnują cerę, zapychając pory i powodując nadprodukcję sebum.

Ostre przyprawy
Zdecydowane, „palące” smaki powinny ograniczyć zwłaszcza osoby, które zmagają się z trądzikiem. Ostre przyprawy drażnią nie tylko język, ale także skórę, co kończy się wzmożoną produkcją łoju. W nim lubią rozmnażać się bakterie i za pyszne, ostre dania płacimy urodą.

Czerwone mięso
Nie musisz przechodzić na wegetarianizm, ale jedzenie czerwonego mięsa częściej niż raz w tygodniu jest powiązane ze wzrostem ilości zmarszczek. Winowajcą jest zawarta w nim karnityna, która powoduje usztywnianie naczyń krwionośnych. Jeśli nie chcesz całkowicie usuwać czerwonego mięsa ze swojego menu, trzymaj się reguły, by nie jeść go częściej niż raz w tygodniu.

Niektóre owoce morza
Pozornie wszystko, co naturalne, pochodzące z morza jest zdrowe. Okazuje się jednak, że i tu trzeba uważać. Ograniczaj jedzenie skorupiaków, takich jak krewetki, homary czy kraby. Mają one w sobie bardzo dużo jodu, który zatyka pory, a w rezultacie wzmaga zmiany trądzikowe. Ryby natomiast są dozwolone w dużych ilościach – kwasów omega-3 i omega-6 nigdy za wiele!

powrót

nasze główne marki