20 czerwca 2017

Masło shea. Urodowy sekret Afryki – cz. 1

Producenci kosmetyków nieustannie starają się prezentować nam coraz to bardziej wymyślne i egzotyczne dodatki do produktów, by wyróżnić się na rynku. Czasem można odnieść wrażenie, że to tylko marketingowe sztuczki, dlatego uchylamy rąbka tajemnicy i zapraszamy do zapoznania się z ciekawostkami o maśle shea. Warto być świadomym konsumentem i wiedzieć, że to produkt o prawdziwie odżywczych właściwościach.

 Co to za masło

Masło shea to olej roślinny. W dodatku jadalny. Swoją nazwę zawdzięcza owocom rośliny masłosz parka, z których jest pozyskiwany. Roślina ta występuje przede wszystkim w głębi kontynentu afrykańskiego, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji oleju jadalnego co najmniej od XIV wieku. Dobrze, że odkryto właściwości masła shea i zaczęto stosować je w kosmetyce, ponieważ jest ono prawdziwym, wielofunkcyjnym przyjacielem skóry!

 Podstawy łaciny

W kosmetyce stosuje się łacińskie nazwy, najczęściej by określać produkty pochodzenia roślinnego czy chemicznego. Nie ma na to rady, widać nie wszystko można przetłumaczyć, ale kilka łacińskich określeń zdecydowanie warto kojarzyć. Paraffinum liquidum – to pochodna ropy naftowej, która często jest bazą kremów czy balsamów. Mało zachęcające, prawda? Poszukaj więc produktów, które na początku swojego składu mają wymieniony butyrospermum parkii – będziesz miała pewność, że ten kosmetyk stworzono na bazie masła shea.

 Naturalny filtr

Jeśli jesteś fanką naturalnych produktów, a ponadto masz ładną, opaloną karnację i nie potrzebujesz kremów z mocnym filtrem, używaj masła shea. W ochronie przed słońcem zapewni Ci filtr SPF 6-10. Ponadto masło shea skutecznie zabezpieczy Twoją skórę również przed innymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód i mróz.

 Źródło regenerujących witamin dla skóry

Zawiera dużo witaminy A i E, które odpowiadają za jędrną skórę i chronią ją przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu masło ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, więc świetnie nadaje się do łagodzenia blizn, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Może być bez obaw stosowane do pielęgnacji niemowląt i ich odparzeń po pieluszkach. Przyspiesza też regenerację naskórka.

powrót

nasze główne marki